Welkom op de Kunstgalerij
Hoofddoel van de Kunstgalerij was en is om alle kunst in de publieke ruimte te beschrijven en vast te leggen. De noodzaak kwam vanuit leerlingen van scholen die aanklopten bij de gemeente om informatie over de kunstwerken voor een spreekbeurt en/of een werkstuk. De kunstwerken in De Hoef, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen zijn opgenomen. Abcoude en Baambrugge waren toen nog geen deel van de gemeente De Ronde Venen, inmiddels wel. De acht kunstwerken in Abcoude waren/zijn al beschreven op de website van Kurve Kunstuitleen de Ronde Venen. Deze werken zijn op de index pagina voorzien met het logo van Kurve.
Amstelhoek, Baambrugge en Waverveen hebben geen buitenkunstwerken. Zie ook onder bij de Geschiedenis van de Kunstgalerij.
Deze Kunstgalerij heeft 4 onderwerpen:
- Beeldende Kunst
- Gedenktekens
- Bijzondere banken
- Gevelornamenten
Nadat u het object heeft geselecteerd ziet u een beschrijving van het object. De beschrijving is veelal een hergebruik van de beschrijving in het boek “De Ronde Venen in kaart” dat door de gemeente in september 2007 is uitgegeven. Daarna volgt er meer informatie en achtergronden.
Door op het onderstreepte groene locatieadres te klikken krijgt u een kaart te zien (Google map) met de (omgekeerde) ‘druppel’ op de plek waar het object staat. In de tekst zijn ook links aanwezig (de groene woorden). Door erop te klikken krijgt u toegang tot b.v. de Wikipedia encyclopedie, de website van de gemeentewapens etc..
De gegevenssjabloon van de kunstwerken had ik gebaseerd op die van het Centrum Beeldende Kunst Utrecht (CBKU). Maar deze instelling is in november 2012 ter ziele gegaan omdat de provincie kunst en cultuur niet meer als kerntaak zag.
Kunstwerken die inmiddels zijn verwijderd, ontvreemd of vergaan, blijven (met een vermelding) in de kunstgalerij aanwezig.
Als u bij wilt blijven kijk dan regelmatig in NIEUWS omdat daar de wijzigingen worden aangekondigd.
Kijken naar beeldende kunst
Denk vooral niet dat u kennis moet hebben of een specialist moet zijn om van kunst te kunnen genieten. Het helpt wel. Alle gewichtigheid, dat soms rondom kunst hangt, doet er niet toe.
U vindt een kunstwerk niets of u vindt het gewoon boeiend, mooi, of u wordt er door geroerd. Als u het niets vindt, probeer er dan open voor te staan. U hoeft niet te weten wat de kunstenaar heeft bedoelt. Het helpt wel.
Kijk eerst naar het kunstwerk op afstand voor een eerste algemene indruk. Let ook op de omgeving waarin het kunstwerk staat. Loop met het oog de kenmerkende beeldlijnen van het werk na. De rust of dynamiek van het werk worden dan duidelijk. Let bij een figuur (mens, dier of vogel) vooral op de houding: uitdrukking van angst, vreugde, kracht, rust…
Loop om het kunstwerk heen. De kunstenaar heeft het beeld zo ontworpen dat het van alle kanten mooi is. Bijvoorbeeld, bij ‘Actie 70’ (De Passage, Mijdrecht) zijn, van alle kanten, zelfs van boven af, prachtige dynamische ‘beelden’ te zien.
Bekijk daarna de details: zoals een gezichtsuitdrukking, stofuitdrukking b.v. de vacht van het Lam Gods (Raadhuislaan, Mijdrecht) of de cactushuid van San Pedro (Veenweg, Wilnis). De kunstenaar heeft nooit zomaar gewerkt (grof of heel fijn), maar bewuste keuzes gemaakt, omdat hij weet dat de stijl van werken het kunstwerk maakt of breekt.
Alle jaren overziend valt het op dat de laatste 10 jaar de kunstuiting in de openbare ruimte een nieuwe richting is ingeslagen. Meestal is het niet meer een op zichzelf staand kunstobject, maar een object dat naast een kunstzinnige vormgeving ook een duidelijke (nuttige) functie heeft. Voorbeelden hiervan zijn:
Station 2006, brug;
Inrichtingselementen Wickelhofpark (2008), bruggen, banken, stuwen ..
De Slokop (2009), uitloop bermfilter hemelwater;
Platforms Marickenland (2009), bruggen en belevingsplatforms;
Damhekken Polder Groot Wilnis-Vinkeveen, dam- en erfhekken.
Oproep
Mocht u een gevelsteen/ornament, gedenkteken etc. kennen die niet op deze website vermeld is, laat dat dan weten. Maar ook is uw aanvullende informatie bijzonder welkom. Bij voorbaat dank.
Henk Butink
Wikipedia
In de Wikipedia had iemand een eerste opzet gemaakt van een lijst van Beelden in De Ronde Venen met de hier beschreven werken en de acht werken in Abcoude.
In het voorjaar van 2019 en 2022 heb ik die lijst compleet gemaakt en met foto’s aangevuld.
Geschiedenis van de Kunstgalerij
2006 – versie 1.0 (gemeentelijke website)
2009 – versie 2.0 (gemeentelijke website)
2016 – versie 3.0 (op deze webwerf)
Vanaf 2005 tot 2013 heb ik als vrijwilliger de gemeentelijke website Kunstgalerij inhoudelijk gemaakt en bijgehouden, dit in nauwe coördinatie met de toenmalige gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst. Echter de Kunstgalerij kwam in het archief terecht nadat de gemeente op een ander softwaresysteem overging. De Kunstgalerij bleef nog wel toegankelijk maar was erg moeilijk te vinden. Tevens werkten de meeste koppelingen niet meer en niet alle foto’s waren toegankelijk. In een persoonlijk gesprek met de burgemeester bleek dat de gemeente kunst in de publieke ruimte niet meer als kerntaak zag en daarom afzag om de Kunstgalerij te revitaliseren. Pogingen om de Kunstgalerij onder te brengen bij een ander instantie zijn mislukt, daarom dit particulier initiatief. Dit meen ik te kunnen doen omdat ik de auteur van de tekst en maker van de foto’s ben, behalve de teksten voor de kinderen (zie colofon).
Aankondiging Kunstgalerij versie 1.0 (2006)
Aankondiging Kunstgalerij 3.0 in de Groene Venen (2016)
De media over het gemeentelijk onderhoudsplan kunstwerken (zomer 2019)
RTV Utrecht 23 juli 2019: nieuwsartikel over de uitzendingen op radio en tv Utrecht.
Klik op het artikel voor een vergroting. Doorklikken naar het filmpje werkt daar niet, maar wel via deze koppeling
Het NOS Journaal van 12.00 uur op 23 juli 2019 zond een korte samenvatting uit (begin bij 13.01 minuut)
Colofon
- Archiefonderzoek, verzamelen objectgegevens, foto’s, tekst en koppelingen (links): Henk Butink.
- Teksten voor ‘werkstuk of spreekbeurt’ zijn van Gery van Ingen, behalve van 2009, Watervlucht is van Pieter Scholten.
- Gebruik van foto’s: alleen voor studiedoeleinden met bron en naamsvermelding Foto Henk Butink.
- Bronnen: Gemeentearchief, internet en lokale kranten en http://www.rkd.nl/
- Met dank aan Mw. Margriet Jegerings en de Hr. Pieter Scholten afd. Cultuur, Gemeente De Ronde Venen die mij geholpen hebben bij het onderzoek in de gemeentelijke archieven in de jaren 2004-2013.