Mijn documentaire laat de band zien die Nederlanders hadden met Sint-Petersburg in de periode 1720-1918.
De Russen dreven handel met Nederland en omgekeerd generaties Nederlanders ter plaatse. Ze maakten er fortuin, gingen naar hun eigen “Hollandse Kerk” en werden er begraven.
Tsaar Peter de Grote naar Nederland om het vak van scheepstimmerman te leren. Hij nam het concept van de grachten van Amsterdam mee naar Sint-Petersburg, de stad die hij stichtte om er de hoofdstad van Rusland van te maken. Sint-Petersburg moest beschermd worden tegen aanvallen vanuit zee. Het eiland Kotlin lag ideaal om de toegang tot de stad te blokkeren en kreeg een groot aantal forten. Het eiland ligt ongeveer 30 kilometer ten westen van Sint-Petersburg. Het eiland vormt nu een schakel in de bescherming tegen hoogwater in Sint-Petersburg. De stad heeft sinds haar bestaan al meer dan 250 overstromingen gekend. De Finse Golf wordt door dammen van het eiland naar de vaste wal afgesloten. Er zijn twee openingen om de scheepvaart doorgang te verlenen, die gesloten kunnen worden bij hoog water.
De stad op het eiland Kotlin kreeg de naam van een van de forten Kronslot en is ook de naamgever van de Croonstadt Stoomtimmerfabriek N.V. (in 1893) in Mijdrecht, omdat het hout vanuit Kronstadt werd aangevoerd. De timmerfabriek verdween maar de naam niet. De laan waaraan vroeger de timmerfabriek lag kreeg de naam Croonstadtlaan.
De grootste Russische dichter Poesjkin (1799-1837) en een van de grootste dichters uit de wereldliteratuur vond de dood door toedoen van de stiefzoon van de Nederlandse gezant.
Schilderijen uit de collectie van koning Willem II kwamen in bezit van de Hermitage, omdat de koning bij zijn dood (1849) nog in het krijt stond bij zijn zwager tsaar Nicolaas I.
Meer dan 1000 werken van Hollandse Meesters kwamen in bezit van de Hermitage. Een aantal is even terug in de Hermitage van Amsterdam van 7 oktober 2017 t/m 27 mei 2018.
Anton Philips verkocht in één klap zoveel gloeilampen aan de tsaar dat zijn broer Gerard, de directeur van gloeilampenfabriek, erg nerveus werd.
Ruim aandacht is er voor de Ruslandgangers uit Vriezenveen, plaatselijk Rusluie genoemd. Ze deden het erg goed daar. Sommigen werden hofleverancier en een boeren- en kasteleinszoon werd er zelfs chef van de marinewerven en later admiraal. Aaltje van den Bosch stichtte een naaischool, die grote faam verwierf. Tsaar Paul en zijn gemalin kwamen enkele keren op bezoek. De bekende schrijver Toon Tellegen (zie bij literatuur) is een afstammeling van deze Rusluie (van moederskant).
Er wordt een uitstapje naar Moskou gemaakt omdat daar in 1932 de bouw van de metro werd begonnen o.l.v. de Nederlander Dirk Schermerhorn (broer van Wim, de eerste de minister-president na de oorlog (1945-1946)). Het liep echter slecht af met Dirk.
Deze documentaire is in de vorm van een audiovisuele (beamer) show. Mondelinge toelichtingen worden vergezeld met fraaie foto’s en mooie Russische muziek.
Gerelateerde AV-show
GoudenRing-Sint-Petersburg en Moskou
Meer informatie.
Concept persbericht AV-show Nederlanders in Sint-Petersburg
Muzieklijst AV-show Nederlanders in Sint-Petersburg
Museum Oud Vriezenveen over de Rusluie
De Hermitage van Sint-Petersburg
Stichting Vrienden Sint-Petersburg
De Hollandse kerk – Interview: Pieter Holtrop, De Groene Amsterdammer 14 okt. 2000ndse-kerk
Avonturiers van de tsaar , Maaike Bos, Trouw 22 mei 2004
http://www.museumvriezenveen.nl/rusluie
Literatuur
(Lijst van de muziek tijdens de voorstelling)
Reacties