Kees Zaal (1917-1941), huzaar

Grafsteen op het rk kerkhof van Vinkeveen, Klik op de foto voor een vergroting.

Door de gevechten na de inval van de Duitsers in de meidagen van 1940 zijn twee Vinkeveners gesneuveld, te weten J. W. Blom die op 15 mei in Schiedam sneuvelde en C. Zaal die een jaar later aan zijn verwondingen overleed in Arnhem.

Cornelis (Kees) Zaal was soldaat bij het Ie Regiment Huzaren. In de meidagen van 1940 diende hij in het noordelijk gedeelte van de Grebbelinie, Na de eerste oorlogsdag werd zijn regiment teruggetrokken op de lijn Nijkerk-Achterveld. Bij een verkenningsmissie werden zij omsingeld. De huzaren verdedigden zich heldhaftig, maar moesten zich uiteindelijk overgeven. Tijdens de verdediging raakte Kees Zaal aan zijn linker-bovenarm gewond. Hij werd krijgsgevangen gemaakt en overgebracht naar het hospitaal in Emmerik. Later in juni 1940 werd Zaal uit Duitse krijgsgevangenschap ontslagen en werd verder verpleegd in het militaire hospitaal in Arnhem. In eerste instantie leek dat hij van zijn verwonding zou herstellen maar uiteindelijk genas zijn verwonding niet. ‘Het vuur’ was er in gekomen en de arm zou geamputeerd moeten worden, maar dat wilde hij niet. Na iets meer dan een jaar na het gevecht te Achterveld overleed Cees Zaal, 24 jaar oud.

Op 19 mei is hij begraven op het rk kerkhof in Vinkeveen. Omdat hij lid was van de vereniging ‘De Jonge Werkman’ brachten medeleden hem naar zijn laatste rustplaats. Bij de plechtigheid waren o.a. medepatiënten uit Arnhem aanwezig en bijna alle Vinkeveense oud-militairen.

Monument in Achterveld (detail)

 

Op 16 mei 1990 werd tijdens een reünie van oud-strijders van het 1e Regiment Huzaren in Achterveld een monument (foto) onthuld met de namen van de gesneuvelden daar. Onderaan de naam van Kees Zaal.

Geraadpleegde informatie: Vinkeveen in de Tweede Wereldoorlog , Adriaan Turkenburg. Uitgave SPP