Brug in de Baambrugse Zuwe bij de aansluiting met de Herenweg, Vinkeveen. Bij fietsknooppunt 38.
Verzetsman Jan Berkelaar
In 2020 werd Jan Berkelaar alsnog toegevoegd op de Erelijst van de gevallenen 1940-1945. Daarmee kreeg hij na 77 jaar postuum de erkenning als verzetsheld. Dit is de reden dat zijn naam ontbreekt op het Oorlogsmonument van Vinkeveen van 1948. Dit is ook het geval op de Gedenktafel (uit 1995) in Mijdrecht. Hij woonde in Vinkeveen nabij de brug tussen de Herenweg en de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen. Het huis is verdwenen maar de Gemeente De Ronde Venen heeft – als eerbetoon – de brug naar Jan Berkelaar vernoemd op 4 mei 2021.
De historicus Jan Rouwenhorst heeft een artikel gepubliceerd onder de titel “Vergeten verzetsstrijder Jan Berkelaar uit Vinkeveen na 77 jaar erkend”. Klik hier om om het te lezen
De tekst op het informatiepaneel:
Jan Berkelaarbrug
================
Jan Berkelaar
lid van het verzet in Vinkeveen
3 april 1910- 17 juli 1943Beste vriend Jan,
Ik heb jou dringend nodig. Het is voor mij persoonlijk. Jan, als het kan, breng dan een fiets mee. Wees zo goed en spreek er met niemand over wat ik je schrijf. Ik hoop dat je zo gauw mogelijk bij mij komt.
Groeten aan vrouw en kinderen.
Jan, tot ziens.Deze indringende oproep ontvangt timmerman Jan Berkelaar van de joodse koopman Henri Norden uit Amsterdam. Op 30 september 1942 worden de briefschrijver en zijn vrouw Mietje vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz. Ze zijn dan 25 jaar.
Jan Berkelaar en zijn gezin wonen hier aan het begin van de Baambrugse Zuwe. Op zaterdag 17 juli 1943 zit hij in een Amsterdams politiebureau, in afwachting van een verhoor over voedselbonnen. Die ochtend voert de Amerikaanse luchtmacht een aanval uit op de Fokker-vliegtuigfabriek. Dat gecamoufleerde complex maakt deel uit van de Duitse oorlogsindustrie.
Het beoogde doel wordt niet geraakt . De afgeworpen bommen vallen op de nabijgelegen woonwijken in Amsterdam-Noord. Bijna 200 mensen komen om het leven. Het politiebureau waarin Jan Berkelaar is ingesloten, wordt ook getroffen. Hij raakt zwaar gewond en overlijdt enkele uren later.
Zijn vrouw is in verwachting van hun derde kind. Het gezin blijft zonder man en vader achter in Vinkeveen.
Jan Berkelaar is 33 jaar geworden. Zijn naam staat op de nationale Erelijst van Gevallenen 1940-1945.
Erelijst van gevallenen 1940-1945
Bombardement Amsterdam-Noord juli 1943
In juli 1943 waren er drie bombardementen op Amsterdam-Noord. Het eigenlijke doel was de Fokkerfabriek. Tweemaal ging het mis en vielen de bommen op de woonwijk. Bij het eerste bombardement op 17 juli kwam Jan Berkelaar om.
Dagboek Anne Frank van 19 juli
Het politiebureau in Amsterdam-Noord
De slachtoffers
Voorlezen van de namen
De namen van alle slachtoffers – voor zover bekend – worden voorgelezen door leerlingen van groep 7 van de Elzenhagenschool. Bij de namen die in beeld komen, zie je ook de leeftijden van de meer dan 200 slachtoffers.