In het spoor van Romeinen, Kruisvaarders en Moslims.
Een presentatie die aansluit bij de actualiteit, over een regio waar nu oorlog is en erfgoed wordt vernietigd. We reizen (in 1997) door Syrië en Jordanië, meer dan twee millennia terug in de tijd. Overal zie je de erfenis van oude culturen: Romeinse steden, Byzantijnse basilieken, kruisvaardersburchten en oude moskeeën. Ook de kleurrijke soeks van Damascus en Aleppo zijn een belevenis. Samen met de beelden van Syrië uit 1997 zien we actuele beelden van de verwoestingen zoals van de souk van Aleppo en de oudheden in Palmyra. In Jordanië reizen we langs de Dode Zee en zien we de mysterieuze rotsen bij Wadi Rum. Hoogtepunt is de legendarische, uit rotsen gehakte tempelstad, Petra.
Verder informatie.
Concept persbericht AV-show Syrië en Jordanië
Muzieklijst AV-show Syrië-Jordanië
Afhankelijk van de beschikbare tijd komen aan de orde:
Damascus heeft de sfeer van het Midden-Oosten in de straatjes van de Hamadiye-souk. De oude Umayyaden-moskee is op de restanten van een voormalige Romeinse tempel ter ere van Jupiter en een Byzantijnse kerk gebouwd. Volgens de overlevering bevond zich het hoofd van Johannes de Doper in deze kerk. Nu ligt het hoofd in de moskee.
Daarna gaan we het land in. Bezoeken een vrouwenklooster in Sayidnaya waar juist de Paasviering gaande is en het prachtig blauwe stadje Ma’lula, waar de bewoners nog het westers Aramees spreken, de taal van Christus.
Vanaf de kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers hebben we een schitterend uitzicht over de omgeving en krijgen we een goede indruk van de uiterst strategische positie van dit bolwerk. We vallen spontaan een school binnen waardoor het onderwijs een uur stil ligt.
In Apamea zien we de een belangrijke handelsstad uit de Oudheid met een schitterende colonnade. We komen bij het Simeonsklooster, de plaats waar de beroemde pilaarheilige Sint Simeon maar liefst 36 jaar lang op een pilaar heeft gezeten.
In Aleppo, de stad die aan de voet van de hooggelegen citadel ligt, gaan we ook de souk in; een uitgebreid netwerk van overdekte smalle, witte straatjes. Door het aanbod van handelswaar, de kleuren en geuren, en de gesluierde vrouwen wanen we ons even in een Arabisch sprookje. Ook gaan we naar het museum van Allepo en drinken we thee in het Baron’s Hotel waar ooit Agatha Christie en Lawrence of Arabia vertoefden.
Na een lange rit door de woestijn (incl. bandenpech) komen we in Rasafe, een totaal geïsoleerd bedevaartsoord van de H. Sergius.
In de oasestad Palmyra, die in de Romeinse tijd tot grote bloei kwam als pleisterplaats voor de rijke handelskaravanen uit Mesopotamië, dwalen we bij zonsopgang door de fantastische ruïnes. We bezoeken ook de tempel van Baal en enkele graven in de buurt. Voor we naar Jordanië gaan, gaan we – als de tijd het toelaat – naar een andere tempel van Baal in Baalbek in Libanon. Baalbek kwam in de zomer van 2006 in het nieuws toen het zwaar getroffen werd bij militaire acties.
In Jordanië komen we door Jerash, één van de ‘Decapolis’, de Romeinse handelsstedenbond in het Midden-Oosten. Veel van de bouwwerken van Jerash zijn nog in zeer goede staat, omdat ze eeuwenlang bedekt waren onder een dikke zandlaag.
We dobberen (en lezen de krant) in de Dode Zee en op de Mount Nebo zien we het uitzicht dat Mozes zou hebben gehad over het beloofde land. In Madaba ligt de beroemde vloermozaïek van het H. Land.
In Petra, de 2.000 jaar oude hoofdstad van de Nabateeërs – eeuwenlang vergeten en in de negentiende eeuw herontdekt – moeten we door een kilometerslange kloof voor we in het gebied van meer dan honderd uit de rotsen gehouwen tempels en gebouwen komen.
Onze reis eindigt in Wadi Rum, het woestijngebied bekend om zijn schitterende, in allerlei pastelkleuren getinte, rotsformaties. In de woestijn zien we de zon ondergaan. Zelfs Lawrence of Arabia was zeer onder de indruk van deze plek toen hij vanuit Saoedi-Arabië optrok om Aqaba in te nemen.
UNOSAT rapport van 20 jan. 2017 over de vernieling van het theater en de tetrapylon.