AV-show: Japan

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB

De reisroute in Japan april-mei 2016. In verband met de aardbevingen op het eiland Kyushu konden Kumamoto en Nagasaki helaas niet worden bezocht. In plaats daarvan werd het mooie gebied rond Shimonoseki verkend met een boogbrug en de kalkgrot.

Een cultuurhistorische rondreis door Japan – Centraal- en West Honshu – , een unieke ervaring van oud en nieuw. Vol met contrasten, hippe jongeren, kleurrijke neonreclames, oude en nieuwe architectuur met name in Tokyo. In Kamakura en Kyoto de eeuwenoude Zentempels. In Matsumoto zien we het indrukwekkende zwarte kasteel en in Himeji het fraaie witte kasteel. In Nara de Todai-ji-tempel, het grootste houten gebouw ter wereld. Op Japanse wijze slapen en eten we in een klooster en wonen een vuurceremonie bij in de vroege ochtend. Bij het bezoek aan Hiroshima worden we stil bij de Atoombomkoepel, het monument en in het museum. De reis sluiten we af in Iwakuni met de fraaie Kintaikyo boogbrug en met de mooie kalksteengrot Akiyoshi-do.

Een beeldverhaal van twee reizen:

  • 8 t/m 12 februari 2007 – 4 dagen Tokyo (privé reis / te gast bij een oud-collega, daar ziet u ook beelden van);
  • 16 april 2016 – 6 mei 2016 (Djoser).

Muzieklijst bij deze AVshow

►►► In de praktijk is gebleken dat de gemaakte audio visuele show te lang is geworden voor een show van 2 uur. Daarom kreeg ik de tip om het in twee keer twee uur te laten zien. Mocht u kiezen voor één AV-show over Japan, dan maak ik een selectie uit de onderwerpen (zie hierna).

Reisbeschrijving 2016

(van Djoser)

Opmerking vooraf (Henk Butink): wij hebben niet alle genoemde objecten bezocht of gezien. Op basis van deze beschrijving hebben we de reis eind 2015 geselecteerd.

De vetgedrukte objecten komen allemaal aan bod in twee AV-shows. Kiest u voor één show over Japan dan ziet u (grofweg): Tokyo, Kamakura, Matsumoto, Kyoto en Hiroshima.

Tokyo

Dag 1 Amsterdam – Tokyo
Dag 2 aankomst Tokyo (17 april 2016)
Dag 3 Tokyo
Dag 4 Tokyo, excursie per trein naar Kamakura
Dag 5 Tokyo

Na de vlucht naar Tokyo heb je enkele dagen de tijd om deze bijzondere stad te ontdekken. Tokyo ligt aan de oostkant van Honshu, het grootste eiland van Japan, aan de Tokyo-wan baai. Je kunt je direct in het bruisende stadsleven storten en kennismaken met deze levendige stad met zijn vele facetten. Je kunt ook ontspannen in één van de vele parken die als oases midden in Tokyo liggen.

De beroemde wijk Ginza is zeker een bezoek waard. Met haar bruisende zakencentrum en dure winkels is Ginza het symbool van het economische succesverhaal van Azië. Ook de wijken Akihabara en Shinjuku tonen het succes van Japan als producent van moderne auto’s en elektronica. Hier zijn de nieuwste elektronische snufjes te koop. In de wijk Shibuya vind je vele grote warenhuizen en trendy winkels voor de hippe jeugd en Harajuku staat bekend om de chique internationale modewinkels en vele kleine boetiekjes met hippe kleding. Even verwijderd van alle winkels zie je houten huizen, herbergen en tempels.

Een bezoek aan Tsukiji, de grootste vismarkt ter wereld, is een belevenis. Je ziet er vissoorten die je nog nooit gezien hebt. Je kunt hier genieten van een heerlijke sushi-lunch of, voor de vroege vogels, een sushi-ontbijt. Verser wordt het nergens. De vismarkt zal verhuizen, maar het is nog niet bekend wanneer. De markt is vooralsnog te bezoeken op de originele locatie.

Vlakbij liggen ook de prachtige Hama-Rikyu Gardens, een bezoek meer dan waard. Vanaf dit park kun je met de boot naar de beroemde Sensōji tempel in Asakusa. Neem ook even de tijd om te genieten van de typisch Japanse theatervormen als het uitbundige Kabuki en het gestileerde Noh. In Ginza en Shinjuku zijn vele voorstellingen per week.

Vanuit Tokyo maken we een dagexcursie naar Kamakura, in de 13e eeuw de keizerlijke hoofdstad van Japan. Kamakura ligt aan de azuurblauwe Grote Oceaan en wordt aan de andere drie zijden omgeven door beboste heuvels. In Kamakura mag je het grote bronzen boeddhabeeld in het 13e eeuwse Tsurugaoka-heiligdom niet missen. Naast dit indrukwekkende beeld staat Kamakura vol met grote en kleine Zen-tempels die vaak gelegen zijn in tuinen of sfeervolle parken met grote ceders. De architectuur ademt hier de sfeer van lang vervlogen tijden. Tevens tref je in Kamakura goede voorbeelden aan van de bijzondere Japanse tuinarchitectuur.

Matsumoto en Takayama

Dag 6 Tokyo – Matsumoto per bus, bezoek aan Daio wasabi boerderij
Dag 7 Matsumoto – Takayama per bus

We reizen per bus van Tokyo naar Matsumoto. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht op de heilige vulkaan Fuji, de hoogste berg van Japan. Onderweg stoppen we bij de Daio wasabi boerderij. Dit is de grootste wasabi boerderij in Japan en is o.a. bekend om haar mooie watermolens. De boerderij speelt ook een rol in de film ‘Dreams’ van de beroemde regisseur Akira Kurosawa. De kasteelstad Matsumoto is in de 8e eeuw ontstaan in de ‘Japanse Alpen’. Het zwart-witte Matsumoto-jo kasteel is het hoogtepunt van dit stadje en wordt gezien als een van de drie mooiste kastelen van Japan. In het kasteel is een museum gevestigd en op de bovenste etage heb je een prachtig uitzicht over de bergachtige omgeving.

De volgende dag reizen we per bus door de Japanse Alpen naar het pittoreske plaatsje Takayama waar we één nacht verblijven. Dit dorp heeft door zijn geïsoleerde ligging in een vallei zijn oude charme weten te bewaren. Je ziet hier nog veel traditionele houten huizen, uitgevoerd met schuifdeuren en -wanden om in de hete en vochtige zomers enige verkoeling te creëren. Het openluchtmuseum (Hida no Sato), waar traditionele houten huizen uit dit deel van Japan zijn verzameld, is een bezoek meer dan waard.

In de omgeving van Takayama kun je schitterende wandelingen maken en maak je voor het eerst kennis met het enorme contrast tussen de grote steden en het Japanse platteland.

Kyoto

Dag 8 Takayama – Kyoto per trein
Dag 9 Kyoto
Dag 10 Kyoto, excursie per trein naar Nara en bezoek Fushimi Inari-tempel
Dag 11 Kyoto

Van Takayama gaan we met de trein verder naar Kyoto. Meer dan 1.000 jaar was Kyoto de woonplaats van de keizer en dus de hoofdstad van Japan. De stad herbergt nog steeds ruim 2.000 tempels waarvan de opmerkelijkste in het gebied rond het station staan, zoals de grote houten Higashi-Honganji en de Toji-tempel uit 796. De Kinkaku-ji (Gouden Paviljoen) is ook een goed voorbeeld van de prachtige tempelarchitectuur. Kyoto kent, naast de vele bekende  monumentale gebouwen en tempels, nog tal van onontdekte schilderachtige plekjes. In het gebied rondom de Kiyomizu-dera tempel vind je kleine winkeltjes waar traditionele ambachtelijke producten worden verkocht.

De tuinen rond de tempels en paleizen getuigen van eeuwenlange toewijding. Hier is de Japanse tuinarchitectuur tot ontwikkeling gekomen waarbij op kleine schaal schitterende landschappen worden nagebootst. Bij de Ryoanji-tempel is bijvoorbeeld een rotslandschap zonder enig groen te zien. Tijdens een wandeltocht door de oude amusementswijk Gion met vele ‘ochaya’ of theehuizen waar nog steeds geisha’s werkzaam zijn, krijg je het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Een leuke manier om de stad te ontdekken is op de fiets. Je fietst, net als de Japanners zelf, grote gedeeltes van je fietstocht op het trottoir.

Vanuit Kyoto maken we een dagtrip naar de plaats Nara, in de 8e eeuw de hoofdstad van Japan. De stad is gebouwd naar model van Chang-an, de hoofdstad van China ten tijde van de Tang-dynastie. Net als in Kyoto en Kamakura is de moderne stad duidelijk gescheiden van het oude monumentale deel.

Zo bevinden de meeste monumenten zich aan de rand van de stad in een prachtig park, dat bewoond wordt door tamme herten. In dit park staat ook de 49 meter hoge Todaiji-tempel, het grootste houten gebouw ter wereld. In de tempel vind je een van de grootste bronzen boeddhabeeld ter wereld en indrukwekkende, zeven meter hoge houten Nio-beelden.
In het park eromheen staan nog meer fraaie eeuwenoude tempels, waarvan sommige uit de 7e en 8e eeuw dateren.

Je kan aan de andere kant van het park ook het Shintoïstische heiligdom Kasuga Taisha bezoeken dat is omgeven door 3.000 lantaarns. De Shinto-tempels lijken erg op de boeddhistische tempels. Een verschil is dat op het pad naar de ingang van het heiligdom altijd een of meer Torii staan: poorten gemaakt uit twee staanders met daarop twee dwarsbalken die aan de uiteinden iets omhoog buigen. Het hagelwitte papier en het touw, dat om het altaar is gedrapeerd, maakt duidelijk dat we met een Shinto-heiligdom te doen hebben.

Op de terugweg van Nara naar Kyoto bezoeken we de Fushimi Inari-schrijn. Op de grond van deze tempel staan honderden rode torii die een pad door het bos vormen. Een fantastische plek om foto’s te maken.

Op de laatste dag in Kyoto kun je wellicht de beroemde Filosofenwandeling in het oosten van de stad doen. Dit pad loopt langs een kanaal met restaurants, boetieks en kunstnijverheidswinkeltjes en is een populaire wandelroute onder de Japanners.

Koyasan

Dag 12 Kyoto – Koyasan per trein
Dag 13 Koyasan – Osaka per trein

In het hooggelegen Koyasan trachten Japanners niet alleen de zomerhitte te ontvluchten, maar ook hoopt menigeen er in één van de vele boeddhistische tempels een beetje los te komen van de stress in het dagelijks leven. We overnachten hier in een ‘shukubo’, een logement in een tempelcomplex. Tijdens het diner, dat inbegrepen is in de reissom, krijg je heerlijke vegetarische schotels opgediend. Ook hier, net als bij de gewone Japanse huizen, verwissel je je schoenen voor sloffen. Tijdens ons verblijf kun je misschien `s ochtends vroeg en/of aan het begin van de avond een boeddhistische dienst bijwonen. Zo krijg je een goede indruk van de eeuwenoude Japanse religieuze tradities.

Vlakbij ligt het heiligdom Okuno-in waar meer dan 11.000 lantaarns een grote hal verlichten. Je bereikt het complex via een pad door een tuin vol beelden en tombes van machtige families waar een heel bijzondere sfeer hangt. Hierna reizen we in ongeveer drie uur naar het bruisende Osaka. Zoals Kyoto een herinnering aan het verleden is, zo is Osaka een stad van het heden. Een goede gelegenheid om even los te komen van alle schoonheid van het verleden en gewoon weer te genieten van het alledaagse.

Een bezoek aan een voorstelling van Bunraku, het marionettentheater waarvan Osaka de bakermat is, is je tijd zeker waard. De binnenstad wordt gekenmerkt door een netwerk van kanalen en het 16e-eeuwse Osaka-jo kasteel. Het beroemde aquarium met walvishaaien is een bezoek meer dan waard. ’s Avonds kun je struinen door de verlichte winkelstraten en genieten van het heerlijk Japanse eten in een van de vele restaurantjes.

Hiroshima

Dag 14 Osaka – Himeji – Kurashiki – Hiroshima per trein
Dag 15 Hiroshima, excursie per trein en veerboot naar Miyajima

De rit van Osaka naar Hiroshima maken we met de Shinkansen, de snelle ‘kogeltrein’. De eerste stop die we onderweg maken is in Himeji. In deze stad staat Himejijō, het ‘Witte reiger-kasteel‘. Dit kasteel is een van de weinige nog originele kastelen van Japan en wordt gezien als het mooiste en meest spectaculaire. Het kasteel wordt omringt door een mooie tuin. We reizen verder naar Kurashiki, beroemd vanwege een schilderachtige buurt rond een kanaal. Nog steeds staan gepleisterde rijstpakhuizen (Kura), waar de rijst van de boeren werd opgeslagen, langs het door wilgen geflankeerde kanaal. De handelaren verscheepten de rijst via het uitgegraven kanaal naar de haven van de stad.

Hiroshima is uiteraard bekend vanwege de verwoesting door de atoombom op 6 augustus 1945. Het Peace Memorial Park met het atoombommuseum en de Atoombom-koepel herinneren aan deze afschrikwekkende gebeurtenis. Het is verbazingwekkend hoe snel Hiroshima weer is opgebouwd en veranderd in een levendige, bloeiende stad.
Een leuke manier om Hiroshima te verkennen is met één van de vele trammetjes die kriskras door de stad rijden. Na WO II werden in de andere steden de tramlijnen opgeheven en zijn de overgebleven tramstellen naar Hiroshima overgebracht, waardoor de stad een rijdend trammuseum is geworden.

We maken een uitstapje met trein en boot naar het eiland Miyajima. Op dit eiland bezoeken we het UNESCO Itsukushima-jinja heiligdom dat bij hoog water op het water lijkt te drijven. Vlakbij is de beroemde rode Torii met op de achtergrond het eiland Mt. Misen. Dit is wellicht het meest gefotografeerde monument van Japan en, gezien de Japanse fotografeer frequentie, misschien wel het meest vastgelegde monument op aarde.

einde Djoser-reisbeschrijving

Opmerking: Na Hiroshima ging de reis een paar dagen richting Simonoseki (en niet naar het eiland Kyushu i.v.m. met de aardbevingen daar).

Alle foto’s hier:  Henk Butink, ©2007 en ©2016

Tokyo, Odaiba-eiland  – Fuji TV gebouw (1994), Tange Kenzo

Tokyo, Odaiba-eiland – De RX-78-2 Gundam (18 m) – werd in maart 2017 vervangen door de zogenoemde Odaiba Unicorn Gundam.

Tokyo langs de rivier Simida – Super Dry Hall (1989) Franse architect Philippe Starck

 

Tokyo Centrum – Tokyo International Forum (1996), Rafael Viñoly

 

Hina Matsuri / Poppenfestival – In huis opgestelde poppen in de kostuums uit de Heianperiode.

Tokyo, Meiji-Jingu-Kigensai festival (foto (HB) lente 2007)

Tokyo – poseren na afloop van de tempelceremonie voor een baby

Tokyo – Sakekruik bij ingang van een tempelcomplex

Kamakura – Boeddhabeeld (1252), 13,5 m hoog

Kamakura – Boeddhabeeld (1252). Stip op voorhoofd geeft de verlichte status aan.

Zegeningsritueel van een auto door een Shinto-priester.

Vuurceremonie in de vroege ochtend in een klooster

Matsumoto – Het zwarte kasteel (1593)

Himeji – het witte reiger kasteel

Vanaf Takayama reisden we steeds met hogesnelheidstreinen, de Sinkansen. Wij in het Westen noemen het kogeltreinen, ze kunnen een snelheid van 300 km/h bereiken.

Takamaya – Hida openluchtmuseum

Kyoto – Het Gouden Paviljoen (1358-1404)

Hiroshima – Atoomkoepel. Een van de weinig gebouwen die min of meer overeind is blijven staan. Een herinnering aan 6 augustus 1945 toen de atoombom Hiroshima verwoestte.

Hiroshima – monument (Cenotaaf) voor de slachtoffers met op de achtergrond de Atoomkoepel. Het monument bevat alle namen van de slachtoffers en de tekst: “Rust in vrede. Wij zullen deze fout nooit meer maken”.

Nara – Inari Fushimi schrijn

Hipsters

Iwakuni – Kintaikyo boogbrug (1653,  in 1953 exact herbouwd na de verwoesting door een tyfoon). De kinderen staan klaar om jonge visjes los te laten in de rivier (om de visstand op peil te houden).

Kalkgrot Akiyoshi-do, 10 km diep, 1 km toegankelijk.

Recentie

Een verslag van mevrouw Betsy van Rooijen in het blad van de NVVH-Vrouwennetwerk afdeling Wilnis-De Ronde Venen, november-december 2019. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

vorigeHB Naar-indexHB volgende HB