Op een rondreis door Griekenland bezoeken we Athene, Metéora-kloosters, het klooster Oisos Loukas, Antiek Delphi en Náfpaktos (Lepanto). Op de Peloponnesos; Antiek Olympia, Mystras, Mycene, theater van Epidaurus, het Kanaal van Korinthe en Nauplion.
Op het vasteland
Athene is de grootste stad van Griekenland en met ruim drie miljoen inwoners één van de grootste van Europa. De stad is enorm rijk aan geschiedenis. Het klassieke hoogtepunt is natuurlijk de Akropolis, de tafelberg met de hoogte van 156 meter. De Akropolis is niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. Tijdens een rondwandeling in de stad komen we langs tempels en marktpleinen (agora’s) van het Athene uit de oudheid.
In het achterland van Athene staan op rotspunten de Metéora-kloosters, waarvan de oudsten uit de 14e eeuw komen. Ze zijn via alleen via een trappenstelsel bereikbaar. Veel gebouwen, met name het grote Meteoron-klooster zijn rijkelijk versierd met fresco’s en iconen. Indrukwekkend is het uitzicht op de andere kloosters in een spectaculair rotslandschap.
Onderweg bezoeken we het klooster Osios Loukas, één van de mooiste Byzantijnse bouwwerken van Griekenland. Loukas, aan wie dit klooster is gewijd, was achtereenvolgens avonturier, ascetisch kluizenaar, genezer en voorspeller. In deze laatste hoedanigheid trok hij de aandacht van de keizer. Deze bouwde na zijn overlijden de prachtige kloosterkerk voor hem.
In Delphi komen we langs restanten van het Apollo heiligdom uit de klassieke oudheid. Eeuwenlang bezochten mensen uit de wijde omgeving dit orakel om bij de god Apollo advies over alle mogelijke levensvragen in te winnen. Van het antwoord dat de priesteres gaf lieten heersers hun politieke beslissingen mede afhangen. Vaak kreeg men een cryptisch antwoord en bij het opvolgen van het advies, was de uitkomst ook lang niet altijd positief…
Op de rit naar de Peloponnesos stoppen we in Nafpaktos, dat gedomineerd wordt door een Venetiaans fort. In de Venetiaanse tijd heette de stad Lepanto. In de buurt op zee vond in oktober 1571 een beslissende zeeslag plaats tussen het Westen en de Ottomanen (Turken). De beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes raakte daarbij gewond.
Hierna maken we met de veerboot in tien minuten de oversteek naar de Peloponnesos.
Op het schiereiland Peloponnesos
Olympia is beroemd geworden door de antieke Olympische Spelen, een religieus festijn ter ere van Zeus dat van 776 v. Chr tot 394 na Chr. plaatsvond. Maar ook door het Zeusbeeld dat door Phidias werd gemaakt rond 435 v.Chr. Het was één van de wereldwonderen van de klassieke oudheid. Het beeld is duizend jaar later verloren gegaan bij een paleisbrand in Constantinopel. In de grote tempel van Zeus werden de winnaars van de spelen met een olijftak gelauwerd. Tegenwoordig wordt hier elke vier jaar de Olympische fakkel ontstoken. Het bezoek aan het Archeologisch Museum van Olympia is ronduit een hoogtepunt.
Het 14e-eeuwse Byzantijnse Mystrás is tegen een steile berghelling gebouwd. Nu isi het een spookstad met ruïnes en kerkjes, die nog prachtige fresco’s hebben. Het uitzicht over de omgeving is prachtig. Enkele kilometers verderop ligt het moderne Sparta, waar je helaas weinig terugvindt van het illustere militaire bolwerk uit de Griekse oudheid. Wel zien we een standbeeld van een beroemde koning.
In Mycene lopen we onder de duizenden jaren oude Leeuwenpoort door om bij de opgravingen te komen. Indrukwekkend is de grafheuvel in de buurt en de vondsten van de opgravingen in het museum.
Het antieke Griekse theater van Epidaurus is nog gaaf overgebleven en heeft nog zo’n goede akoestiek, dat er in de zomermaanden veel voorstellingen worden gegeven van klassieke Griekse theaterstukken.
Natuurlijk werpen we een blik in het diepe Kanaal van Korinthe.
Nauplion, werd rond 1830 de eerste hoofdstad van het net onafhankelijk geworden Griekenland. Na ruim twee duizend jaar waren er geen bezetters meer.
Het is één van de aantrekkelijkste stadjes van de Peloponnesos. De stad werd twee eeuwen lang door de Venetianen overheerst. Het is aan de voet van een heuvel gebouwd en biedt uitzicht over een baai. Omdat het zeer strategisch aan zee is gelegen zijn er in het verleden meerdere grote burchten op de heuvel opgetrokken, waaronder het Palamidi-fort. We komen er na een flinke klim!
Klik op de foto voor een vergroting