Wat is een audiovisuele show?
Kort gezegd is het een presentatie waarbij beeld op een filmische manier wordt getoond – soms van ondertiteling voorzien – en begeleid wordt door muziek.
Op reis, bij het maken van de (digitale) foto’s heb ik dit doel al in mijn hoofd. De serie van beelden moeten een verhaal kunnen vertellen of een gevoel/emotie over kunnen brengen. Door mijn belangstelling kenmerken de presentaties zich vooral door de cultuur-historische invalshoek.
Het maken van een AV-show.
Mijn doel is om onderhoudende maar ook informatieve presentaties te geven. Soms wordt hiervoor de term “infotainment” gebruikt, een samentrekking van information en entertainment. Vanaf 2010 maak ik AV-shows. Het belangrijkste verschil met een presentatie met dia’s is dat een AV-show niet te vaak onderbroken moet worden. Het is beter de AV-show in blokken op te delen. Een blok met informatie plaatjes met gesproken woord of een verhaal, direct gevolgd door een echt showblok met zijn vloeiende/filmische beelden met muziek, zonder onderbreking. Zo’n voorbeeld van een showblok is een filmpje van 15 min. dat ik gemaakt heb voor de Vrienden Monument Johannes de Doper. Dit voorbeeld duurt langer dan een showblokje tijdens de presentaties. Gewoonlijk duren die zo’n vijf minuten.
Een ander ervaringspunt is de tijd dat de beelden te zien zijn. In mijn eerste gemaakte shows kwam de tijd te kort over. Ik had me gebaseerd op de tijd die in tv documentaires gebruikelijk is. Maar in mijn laatste shows is de z.g. standtijd langer geworden (tussen 5-7 sec.).
Het maken van een AV-show is ongeveer 3 maanden werk. Ik gebruik een bureau-computer met een groot scherm en het professionele programma WINGS PLATINUM, een toonaangevend programma voor audiovisuele shows.
Ik ben lid van de:
- Stumpfl Gebruikers Groep (SGG) van het Wings Platinum programma;
- Nederlandse Vereniging voor Beeld en Geluid (NVBG) – voornamelijk i.v.m. de auteursrechten van de muziek.
Wat wordt er gebruikt?
Bij een presentatie wordt gebruik gemaakt van een (laptop) computer waarop de AV-show ( als een gewoon Windows programma) is geïnstalleerd waarin het beeld en het geluid is opgenomen. Op de computer is de randapparatuur aangesloten:
- de digitale projector (beamer);
- de geluidsinstallatie bestaande uit een mengpaneel, oormicrofoon, draadloze audioverbinding naar de twee luidsprekers, twee luidsprekerstandaards. Met het mengpaneel wordt de balans tussen de muziek en de microfoon geregeld.
Details apparatuur.
Laptop: Lenovo G510, met extra AMD/Radeon videomodule omdat de standaard videomodule op het moederboard te weinig capaciteit heeft voor dit type shows.
Semi professionele digitale projector: Optoma EH 416
- Resolutie (native) 1080p 1920 x 1080
- Helderheid 4200 ANSI Lumen
- Contrast 20.000:1
- Input-/output 2 x HDMI (1.4a 3D support), 1x VGA (RGB/YPbPr), Composite,
- S-Video, 2 x Audio In 3.5mm, Audio Out 3.5mm, RS232, 3D-Sync
- Videocompatibiliteit NTSC M/J, 3.58MHz, 4.43MHz PAL B/D/G/H/I/M/N, 4,43MHz SECAM B/D/G/K/K1/L,
4.25/4.4MHz 480i/p, 576i/p, 720p(50/60Hz), 1080i(50/60Hz), 1080p(50/60Hz) - Projectielens F/2.5~3.26; f=20.91~32.62mm, 1.6x Manual Zoom
- Afmetingenratio 1.4 – 2.24:1
- Grootte scherm 0.67 – 7.70m (30″ – 300″) Diagonal 16:9
- Projectie-afstand 1,3 – 9,4 m
- Zoom Type 1.6x Manueel
- Beeldverhouding 16:9 Standaard, 16:10/4:3 Compatibel
- Lens-Shift Verticaal: +17%
Externe omzetter digitaal-naar-analoog geluidssignaal (D/A-convertor): Behringer UCA 202. Standaard D/A module op het moederboard gaf niet de gewenste geluidskwaliteit.
Mengpaneel: Devine mixpad 602 professionele 6-kanaals mixer (vervanging van de Behringer Xenyx 802, waarvan de voeding defect raakte begin 2020)
Microfoon: AKG WMS 40 mini met wangmicrofoon (om het linkeroor langs op de linker wang). Oorspronkelijk gebruikte ik een handmicrofoon maar in de praktijk bleek dat ik beide handen vrij moest hebben vandaar de wangmicrofoon. Maar gebruik de handmicrofoon toch in geval van problemen met de draadloze verbinding (zie hierna).
Draadloze verbinding tussen mengpaneel en de luidsprekers, geen kabels over de vloer (struikelrisico):
- Denon Professional DN-202WT draadloze audio zender
- Denon Professional DN-202WR draadloze audio ontvanger
Luidsprekers: ESI nEar 05 eXperience – 40W (actieve boxen, d.w.z. elk met een eigen ingebouwde versterker).
Luidsprekerstandaards: Innox IVA 35 Pro statief-set met draagtas
Algemene opmerking voor mijn collega-presentatoren over draadloze verbindingen
De draadloze verbindingen werken niet op alle locaties even goed. Zo klonk er tijdens de Japan AV-show plotseling het geluid door mijn luidsprekers van de salsa-les in de ruimte ernaast. Gebruik van dezelfde AKG apparatuur was de reden. De draadloze verbinding (Denon) met de luidsprekers valt regelmatig weg op sommige locaties. Reden onbekend.
Leveranciers.
Computers: MKcomputer Shop Mijdrecht
Wings Platimum en digitale projector (beamer): AV Stumpfl NL, Nieuwe Schaft 3a, 3991AS Houten
Geluidsinstallatie: Studio de Dijk / Bax Music Amsterdam
Tip.
De ervaring leert dat je altijd alles bij je moet hebben, zodat je niet afhankelijk bent van spullen op locatie.
Een ‘virtuele AV-show’ op 12 augustus 2020