2005, Monument voor de jeugd (hangobject), Olaf Mooij (verwijderd)

 

Monument voor de jeugd-Olaf Mooij-in gebruik

Het kunstwerk zoals het bedoeld is, een ontmoetingsplaats, een hangplek…

Dit kunstwerk is in maart 2017 verwijderd. 

Dit kunstwerk was een geel baken op het schoolplein van het VeenLanden College en was nadrukkelijk aanwezig. Het bestaat uit een zitgedeelte, een centrale zuil met bovenin luidsprekers en zes afzonderlijke zitpillen in een cirkel eromheen. De buitenste laag is van geel polyester.

Op de vorige locatie van de school stond een object, opgebouwd uit oude bielzen. Het werd in de pauzes gebruikt als hangplek en had als bijnaam: het Monument. Het kunstwerk bij de nieuwe school moest deze functie kunnen overnemen. De bijnaam van de oude plek komt terug in de naam van dit kunstwerk. De vorm van het grote zitgedeelte is geïnspireerd op de logo’s van kledingmerken. In de pauzes komt er muziek uit de luidsprekers, via een versterker die in de school staat.

Leerlingen van de school zijn betrokken geweest bij de selectie van het kunstwerk.

Monument voor de jeugd-Olaf Mooij-1

Het plein na de verwijdering van het Monument voor de Jeugd (foto feb. 2019)

kunstenaar
naam Olaf Mooij
geboortejaar 23 juni 1958
geboorteplaats Rotterdam
woonplaats Keileweg 26, 3029 BT  Rotterdam. 010 – 4259321
object
titel Monument voor de jeugd (hangobject).
bijnaam
onthulling / ingebruikneming 2005, beeld verwijderd maart 2017
budget / begroting / kosten € 37.500
formaat Monument totaal: 430h x 620Ø

Zitpillen: 6 x 30h x 70Ø, Ondervorm 65h x  400Ø met zes zituitsparingen. Bovenvorm: 11 gestapelde pillen in dikte en diameter variërend: totaal 365h

technieken Gemengde technieken
materialen Hout, rvs en pu-schuim bedekt met drie met glasvezel versterkte lagen polyester (in dezelfde kleur als de toplaag). Geluidscentrale: ELA universele versterker PA-888 (binnen in de school). Zes waterbestendige marine luidsprekers (in de top van de bovenvorm). De kleur is knalgeel RAL 1018.
uitvoering Olaf Mooij
omschrijving
locatie
soort locatie Schoolplein
adres Oorspronkelijk bij het VeenLanden College, locatie Vinkeveen, Bonkestekersweg 1
plaats Vinkeveen
Opdrachtgever/opdracht
opdrachtgever Gemeente de Ronde Venen (2/3) / VeenLanden College (1/3)
soort opdrachtgever Gemeentelijke overheid / Onderwijsinstelling
soort opdracht Kunstopdracht openbaar gedeeltelijk particulier

Website van de kunstenaar

 

Monument voor de jeugd-Olaf Mooij-zicht vanuit school

Het kunstwerk gezien vanaf de eerste etage van de school..

Een bij dit project betrokken leerling gaf een toelichting bij de onthulling op 20-05-2005:

Met drie kunstenaars zijn we naar de oude en de nieuwe school geweest. Zij kregen de opdracht mee om ‘binnen met buiten’ te verbinden, een prikkelend werk te maken met een sterke uitstraling en … we moeten erop kunnen zitten. Het voorstel van Olaf Mooij voldeed aan de gestelde eisen. De verbinding “van binnen naar buiten” heeft Olaf Mooij verbeeld door geluid uit de school, buiten te laten horen.

Olaf Mooij-portret foto HB

De kunstenaar Olaf Mooij aan het woord

Bij de oude locatie van de school stond een object opgebouwd uit oude bielzen. Dit object, beter bekend als: “het monument”, was een goed functionerende hangplek. Het idee monument en hangplek heb ik gebruikt als uitgangspunten bij het ontwerpen van het beeld. Het beeld “monument voor de jeugd” is een hangplek in de vorm van een monument. Het beeld bestaat uit twee delen, een ondervorm waarop men kan zitten en een bovenvorm die als baken fungeert. De ondervorm is geïnspireerd op tekens / logo’s van kledingmerken. In de bovenvorm zijn een aantal vochtbestendige marine luidsprekers aangebracht. In de pauzes kan men op een speciaal daarvoor gecreëerde plaats in de school een mp3 speler inpluggen. Hiervoor kan een groepje jongeren worden samengesteld die hiervoor zorg dragen. Als dit goed verloopt kan men daar zelfs een mixer en twee cd spelers plaatsen en kan er van hartelust worden geDJeet. Tijdens de tussenuren hoort men geluiden uit de school die de leerling er aan doet herinneren dat het een tussenuur is en dat zo o zo blij zijn vrij te hebben.

Olaf Mooij.


Verwijdering maart 2017

Foto Veenlanden College

Informatie van mevrouw Anne Goos, beleidsmedewerker afdeling Sociaal Domein,  Gemeente De Ronde Venen (5 april 2017).

Het kunstwerk is afgevoerd en gestort. Het had door weersinvloeden te veel geleden om gerestaureerd te worden. Er waren verschillende scheuren en de glasvezel kwam op sommige plekken in zicht. Dit was overigens niet de reden van de school om het kunstwerk te verwijderen. De nieuwe inrichting van het schoolplein is meer gericht op beweging.